ANALYSE – Het is weleens anders geweest, maar telecommunicatie is weer een sector geworden met aandelen die een hoog dividend geven. Beleggers die op zoek zijn naar inkomsten kunnen daar hun voordeel mee doen.
Het Nederlandse KPN lijkt op dit moment niet de aantrekkelijkste optie binnen de sector. KPN is weliswaar sterk gesaneerd en niet meer te vergelijken met het bedrijf dat het aan het begin van deze eeuw was, maar de laatste kwartaalcijfers waren niet best.
KPN zag de omzet dalen, zowel op de zakelijke markt als op de consumentenmarkt. Op de al langer krimpende zakelijke markt slonken de opbrengsten met bijna 6 procent, bij de consumententak was dat 1 procent.
Toch doet KPN het redelijk goed met de verkoop van bundels van vaste en mobiele diensten aan consumenten. Bijna twee op de vijf klanten gebruikt nu zo’n bundel. Er werden per saldo 15.000 nieuwe breedbandklanten en 23.000 nieuwe mobiele bellers aan het klantenbestand toegevoegd. De inkomsten uit telefoonverkeer en de verkoop van toestellen daalden echter.
Alternatieven voor KPN
Aandeelhouders KPN mogen dit jaar wel weer uitgaan van een dividend: in totaal zal 10 eurocent per aandeel worden betaald, 2 cent meer dan vorig jaar. Daarmee is het dividendrendement ruim 3 procent. Binnen de sector is dat niet al te hoog.
Mogelijke alternatieven voor KPN zijn de grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon, die al jaren fijne dividendbetalers zijn.
Uitwijken naar een van de grotere Europese branchegenoten kan ook. Het Franse Orange bijvoorbeeld, de wereldwijd actieve aanbieder van mobiele telefonie die tot 2013 als France Télécom door het leven ging. Orange heeft een jaaromzet van ruim 40 miljard euro, waarop dit jaar waarschijnlijk een bedrijfsresultaat van 12,6 miljard euro wordt behaald. De winst per aandeel zal ongeveer op 1 euro uitkomen, waarmee het aandeel net 13 keer de winst doet. Het dividendrendement is bij de huidige koers 4,4 procent.
Vodafone en Telefónica
Nog aantrekkelijker als dividendbetaler zijn Telefónica uit Spanje en het Britse Vodafone, dat zich de Europese marktleider mag noemen.
Vodafone heeft 400 miljoen klanten en dividendrendement van 5 procent. Zowel Orange als Vodafone boekten in de eerste helft van 2016 goede resultaten in Spanje, dat werpt vraag op hoe het dan gaat met het Spaanse Telefónica, want dat is de beste dividendbetaler van allemaal. Bij de huidige koers krijgen beleggers bijna 7 procent.
Telefónica is de grootste telefoonaanbieder van Spanje en ook sterk vertegenwoordigd in Latijns-Amerika, waar onder meer gebruik wordt gemaakt van de merknaam Movistar voor de mobiele diensten.
In Duitsland is dochterbedrijf Telefónica Deutschland, waarin het moederbedrijf een controlerend belang van 62 procent bezit, marktleider in mobiele diensten. KPN houdt dankzij de verkoop van E-Plus overigens ook 15 procent van dit dochterbedrijf.
Groeikansen en risico's
De grote aanwezigheid in Zuid-Amerika biedt groeikansen, maar heeft ook risico’s. Zo moesten in Venezuela miljarden worden afgeschreven vanwege de enorme waardedaling van de Venezolaanse munt bolivar. Ook de verwachte omzet van de Venezolaanse activiteiten is fors naar beneden bijgesteld. In Mexico, Argentinië en Peru groeit Telefónica echter sterk.
De tweedekwartaalcijfers van het Spaanse bedrijf vielen wat tegen, zeker na de sterke cijfers van Vodafone. De verkopen van toestellen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren lager dan verwacht, en er moesten eenmalige lasten worden genomen in Brazilië. Wat vooral tegenviel waren de cijfers op de thuismarkt, waar Vodafone en Orange het dus beter deden.
KPN overnameprooi
Telefónica hield wel vast aan de voorspelling voor heel 2016: een omzetgroei boven de 4 procent en een stabiele winstmarge. De taxatie voor de jaaromzet ligt nu op 49 miljard euro. Telefónica heeft een beurswaarde van 44 miljard euro,
KPN kan daar op beide vlakken ruim vijf keer in en toch is dat aandeel duurder. Het aandeel Telefónica staat 13,5 keer de winst die voor 2016 wordt verwacht, KPN op bijna 30 keer.
KPN blijft natuurlijk een overnamekandidaat, maar voor beleggers die het wachten daarop beu zijn is Telefónica met zijn dividend van bijna 7 procent een beter alternatief.
Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’. Hij bezit geen aandelen in de genoemde telecomaandelen.